W gospodarstwach prowadzących hodowlę bydła dużą uwagę zwraca się na jakość pasz objętościowych, a kiszonki, w tym te z kukurydzy, są w polskich warunkach najtańszą paszą i to praktycznie przez cały rok. Aby były jednak chętnie przez zwierzęta zjadane i jednocześnie miały odpowiednią wartość pokarmową należy je dobrze przygotować. Kiszonki, które charakteryzują się stabilną wartością pokarmową muszą zostać poddane procesom fermentacji przy udziale mikroorganizmów posiadających zdolność produkcji kwasu mlekowego, decydującego o trwałości i wartości kiszonki. Odpowiednim sposobem na poprawę wartości odżywczej kiszonki jest zastosowanie preparatu bacto-silage. Jest to zakiszacz, który umożliwia sporządzanie kiszonek z kukurydzy.
Na tle innych podobnych produktów dostępnych na rynku w składzie bacto-silage występuje 5 szczepów bakterii. Obecność zarówno homofermentatywnych jak i heterofermentatywnych bakterii pozwala zdecydowanie skuteczniej zakiszać surowiec o zawartości suchej masy od 30% do 40%. Poza kwasem mlekowym bakterie posiadają również zdolność do produkowania np. kwas propionowego, octowego czy etanolu, co zapewnia stabilność kiszonki po otwarciu pryzmy a także ogranicza zagrzewanie się TMR sporządzonego z kiszonek.Produkt nie powoduje korozji sprzętu używanego do zbioru pasz objętościowych.
Po zastosowaniu zaciskacza pasze mają lepszą smakowitość i są chętniej pobierane przez zwierzęta. W ten sposób następuje wzrost wydajności mlecznej jak również większe przyrosty u bydła opasowego.
Preparat Bacto-silage zawiera liofilizowane szczepy bakterii, dzięki czemu zapewniona jest łatwość przechowywania i gwarancja deklarowanego składu. Bakterie aktywizują się dopiero po ich rozcieńczeniu w wodzie, a zastosowane nośniki pozwalają na używanie wody z ujęcia (nie ma problemu z zawartością chloru w wodzie wodociągowej dopuszczonej przez Sanepid dla wody pitnej). Preparat po rozrobieniu w proporcji 1kg na 100 litrów wody może być zużyty w przeciągu 48 godzin. Daje to producentowi większy komfort stosowania. Zakiszacz Bacto-silage wpływa na szybkie obniżanie pH zakiszanego surowca jak również hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w zakiszanej masie zmniejszając tym samym straty w powstałej pryzmie.